Als je besluit om je woning te verhuren via een verhuurplatform, zoals bijvoorbeeld Booking.com, Airbnb of Pararius, dan zijn er bepaalde regels waar je rekening mee moet houden als het gaat om hypotheekrenteaftrek. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste regels.

  1. Verhuur moet commercieel zijn: De verhuur van je woning moet commercieel zijn, wat betekent dat je de woning verhuurt met het doel om er een inkomen uit te genereren. Als de verhuur als bijverdienste wordt beschouwd, mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.
  2. Aangifte inkomstenbelasting: Je moet de inkomsten uit verhuur aangeven bij de belastingdienst en daarover inkomstenbelasting betalen.
  3. Tijdsduur verhuur: Er geldt geen specifieke regel voor de maximale tijdsduur waarvoor je de woning mag verhuren. Wel is het van belang dat de verhuur in lijn is met de commerciële doelstelling en de verhuur niet voornamelijk voor eigen gebruik is.
  4. Onderhoudskosten: Onderhoudskosten die betrekking hebben op de verhuurde ruimte, mag je wel aftrekken van de belasting. Hieronder valt bijvoorbeeld ook verzekeringen van de verhuurde ruimte.

Het is belangrijk om te weten dat de regels voor hypotheekrenteaftrek kunnen variëren per gemeente en dat de Belastingdienst regelmatig controles uitvoert om vast te stellen of verhuurders aan de regels voldoen. Het is aan te raden om je te laten adviseren door een belastingadviseur of een hypotheekadviseur als je overweegt om je woning te verhuren via een verhuurplatform. Zij kunnen je helpen om te bepalen of de verhuur van je woning commercieel is en of de hypotheekrente aftrekbaar is. Ook kunnen zij je helpen met het aanvragen van de juiste vergunningen en het indienen van de juiste aangiften bij de belastingdienst.

Het is belangrijk om te onthouden dat de regels voor hypotheekrenteaftrek kunnen veranderen en dat je je hierop moet aanpassen. Het is daarom aan te raden om regelmatig je situatie te evalueren en je te laten adviseren door een expert.

In het algemeen kan verhuur via een verhuurplatform een goede manier zijn om een inkomen te genereren, maar het is belangrijk om te weten dat er regels zijn waar je je aan moet houden als het gaat om hypotheekrenteaftrek. Door je goed te laten informeren en te zorgen dat je aan alle regels voldoet, kun je voorkomen dat je te maken krijgt met problemen met de belastingdienst.

Door Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *